Zonnepanelen

Op dit moment zijn er zoveel type zonnepanelen en een nog groter aantal fabrikanten van zonnepanelen op de markt dat u waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder noemen we nog even de belangrijkste.


Polykristallijn

Polykristallijne zonnepanelen, ofwel multikristallijne zonnepanelen, behoren tot de eerste generatie silicium kristallijn zonnepanelen en geven het hoogste rendement. De kristallijne zonnepanelen bestaan al meer dan 40 jaar en zijn een betrouwbare en bewezen technologie. 

De zonnepanelen die in Nederland en over de hele wereld worden geplaatst, zijn daarom vaak poly- of monokristallijne zonnepanelen.Polykristallijne zonnepanelen zijn goed te herkennen aan de blauwe kleur en het soms mozaïek-achtige patroon aan de oppervlakte van het paneel.

Monokristallijn
Monokristallijne zonnepanelen zijn goed te herkennen aan de zwarte kleur van het paneel.

De zonnecellen van monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal silicium. Hierdoor zijn de monokristallijne zonnecellen efficiënt in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. 

De mate waarin zonlicht wordt omgezet in elektriciteit is het rendement van het zonnepaneel. Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om het geven van hoge rendementen. Het rendement van polykristallijne zonnepanelen is één tot enkele procenten minder.

Full Black

Polykristallijne panelen zijn dus normaal gesproken blauw en hebben een onbespoten aluminium frame. Monokristallijne panelen hebben vaak, voor een nog gelijkmatiger beeld en minder reflectie, een zwart gespoten frame.

Als daarnaast ook de zogenaamde ‘backsheet’ zwart is, je ziet dan geen witte ruitjes meer tussen de cellen, spreken we van een ‘full black’ zonnepaneel. Volgens velen de mooiste oplossing.

Glas-glas

Een gangbaar zonnepaneel bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde een kunststof folie. Deze lagen hebben een bepaalde kwetsbaarheid onder invloed van het jarenlang blootstaan aan vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Hierdoor moet een zonnepaneel elk jaar een klein beetje in vermogen inleveren. De meeste fabrikanten kunnen daardoor nooit een 100% vermogensgarantie afgeven. In de meeste gevallen geven zij een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar.

Een glas-glas-zonnepaneel daarentegen bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde wederom een laag met glas. Het paneel heeft veel minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. De degradatie van deze panelen is daardoor veel lager. Fabrikanten van glas-glas zonnepanelen geven over het algemeen een hogere vermogensgarantie af.

Glas-glas zonnepanelen zijn er in 2 vormen namelijk panelen met een aluminium frame en frameloze panelen.De zonnepanelen met aluminium frame zijn nauwelijks van gangbare zonnepanelen te onderscheiden. Alleen vanaf de achterzijde is het zichtbaar dat glas gebruikt is in plaats van kunststof. De frameloze zonnepanelen zien er beduidend anders uit. Het geheel is in feite één stuk glas, met aan de achterzijde de connectoren. In de meeste gevallen zijn deze volledig zwart uitgevoerd.

Voordeel van glas-glas panelen is een hogere opbrengst, een nadeel is de hogere aanschaf prijs.

Monokristallijn PERC zonnepanelen
PERC (Passivated Emitter Rear Cell) maakt –zoals de naam eigenlijk al zegt- gebruik van een innovatie aan de achterzijde van de zonnecel. Bij een AI-BSF cel zit aan de achterzijde aluminiumfolie. Die zorgt dat de opgewekte stroom goed afgevoerd kan worden. Daar een zonnecel flinterdun is komt er ook zonnestraling door de zonnecel heen direct op deze aluminium laag, die deze straling opneemt. Dat is eigenlijk zonde, de cel wordt hierdoor onnodig warm en er wordt van deze straling geen elektriciteit opgewekt.
De verwachting is dat PERC het gaat winnen. Bekende zonnecel fabrikanten passen nu al PERC-technologie toe. De kosten om een cel te maken zijn lager, de kwaliteit blijft onverminderd hoog, en het vermogen van de cel is hoger dan van andere technologieën. De verwachting is dat vanaf 2017 PERC-technologie zal domineren. Dat betekend dat de vermogens van de panelen hoger worden, naar verwachting in 2017 al rond de 300 Wp. Een bijkomend voordeel van PERC-technologie is dat er licht uit een breder spectrum omgezet wordt in elektriciteit in vergelijking met conventionele zonnecellen.
Indak systeem ook wel geïntegreerde zonnepanelen genoemd
Indak-zonnepanelen liggen volledig geïntegreerd in het dak. De zonnepanelen liggen niet óp de dakpannen maar komen in plaats van de dakpannen. Omdat de indak-zonnepanelen perfect in lijn liggen met de dakpannen vormen ze één geheel met het bestaande dak. 

Indak systemen zijn geschikt voor vrijwel alle typen woningbouw en kan toegepast worden bij zowel nieuwbouw als renovaties.