Btw teruggave bij aanschaf zonnepanelen

Dat meldt Vereniging Eigen Huis. Aanleiding hiervoor is een arrest van de Hoge Raad van vrijdag 15 december. Eigen Huis adviseert mensen met zonnepanelen om vóór 1 januari 2018 alsnog een verzoek tot teruggave bij de Belastingdienst te doen. Voor een gemiddelde installatie gaat het om enkele honderden euro’s.
De fiscus neemt de verzoeken tot teruggave in behandeling van mensen die tussen 1 januari 2012 en 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht. Voorwaarde is dat het verzoek tot teruggave vóór 1 januari 2018 is verstuurd naar de fiscus.

Op 20 juni 2013 deed het Hof van Justitie van de EU uitspraak in de zaak Fuchs. Sindsdien kunnen particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden btw-ondernemer worden en de btw op aanschaf en installatie terugvragen.

Voor kopers van na 20 juni 2013 heeft oud-staatssecretaris Weekers een uiterste termijn gesteld. Dat betekent dat de aanvraag binnen vijf jaar na het kalenderjaar van aanschaf moet zijn ingediend. De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat de wet geen termijn stelt, waardoor ook consumenten die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen kochten voor btw-teruggave in aanmerking komen.